torsdag 19 maj 2016

BRASILIEN: Kuppresidenten avslöjad som CIA-informatörDilma Rousseff som valdes till president i oktober 2014 av 54 miljoner brasilianare, avsattes av en kongress i Brasilia där 200 av hennes motståndare är föremål utredningar för just korruption. Mot Dilma finns inte den anklagelsen. Högern och USA återtar alltmer av sin "bakgård". Medierna spelar med.

BRASILIEN:
Kuppresidenten avslöjad som CIA-informatör
Av Dick Emanuelsson

Med 55 röster för och 22 mot och en nedlagd röst materialiserades förra torsdagen vad president Dilma Rousseff betecknade som en parlamentskupp mot henne. Hon suspenderades av senaten på presidentposten för att under 180 dagar ställas inför en politisk riksrätt. Rösterna från 54 miljoner brasilianare i oktober 2014 betyder inget i sammanhanget.

Tidigare hade 367 av 513 ledamöter i representanthuset röstat för ett avsättande av Rousseff. Men det ironiska är att 200 av dessa själva är föremål för korruptionsmål i den Högsta Federala Domstolen.

CIA-informatören Michel Temer styr
nu den "Vita Regeringen" utan kvinnor.
Vicepresidenten Michel Temer hade redan samma dag listan på en ny regering med stark oppositionell högerprägel, vilket bekräftar, som Dilma själv sa, en politisk kupp med avsikt att vrida Brasilien åt höger. Temer och hans PMBD bröt alliansen med arbetarpartiet (PT) redan för sex månader men han avgick inte från sin post som vicepresident.

Den kommunistiska senatorn Vanessa Graziotin (PCdoB) underströk, när den 20 timmar långa debatten pågick i senaten, att vad som var på gång ”är ingen impeachment. Det är en statskupp för att förändra det politiska-ekonomiska projektet för nationen”.

Senatorn Vanessa Graziotin från det brasilianska kommunistpartiet (PCdoB).


– Högern, som inte längre klär sig i civila, demokratiska, reformistiska kläder, klär sig nu som den verkligen är; nyliberal, korrumperad och statskuppsbenägen, skrev den välkände brasilianske författaren och sociologen Emir Sader i en kommentar om den ”mjuka statskuppen”.
 

”Män, vita och rika”

Den nya kuppregeringen som utsågs samma dag av Temer består, för första gången sedan militärdiktaturen (1964-1985) av idel, vita, ålderstigna, reaktionära och korrumperade män, fortsätter Sader.

Och när Temer presenterade sin ministerlista på torsdagseftermiddagen, bekräftades senator Graziotins farhågor.

  • I utbildningsministeriet har Temer placerat det högerextrema DEM vars föregångare var en stödgrupp till militärdiktaturen. DEM motsatte sig Lula-regeringens utbildningsprogram (PROUNI) som erbjöd subventioner för de fattigaste i det brasilianska samhället.
  • Justitie- och säkerhetsministeriet ska ledas av Alexandre de Moraes fråndet liberala högerpartiet PSDB. Moraes har gjort sig känd i delstaten Sao Paulo för att föreslå att skolelever och studenter som ockuperar sina skolor i protest mot orättvisor, ska betraktas och behandlas som terrorister.
  • Kvinno-, Kultur-, Ministeriet för Rasjämlikhet, ministeriet för Mänskliga Rättigheter och Ungdomsministeriet raderas alla ut.
  • Temer aviserar en skattereform och en drastisk minskning av de offentliga utgifterna.
  • Till chef för den strategiska Centralbanken utsågs Ilan Goldfajn, en nyliberal ekonom som tillhör ledningen för den näst största privatbanken i Brasilien, Brasil Itau. Denna bank finansierade valkampanjen för högerns presidentkandidat Aecio Neves (s) som förlorade den andra valomgången den 26 oktober 2014 mot Dilma Rousseff med 48,36 %, mot 51,64 % för Dilma.
  • Av de 22 ministrar som Temer utsåg är sju föremål för brottsmålsundersökningar och korruption. Bara två (2) procent av väljarna kan tänka sig att rösta på Temer, enligt opinionsinstitutet Datafolha. Sextio procent av brasilianerna kräver hans avgång.

En regering av vita, rika män i ett land med 52 % kvinnor och 50 % svarta och mulatter. Men det är USA:s, FMI:s och det internationella storkapitalets regering som intagit taburetterna i Brasilia.

CIA-informatören på USA:s största ”Bakgård”

Wikileaks publicerade dagen efter regeringsbildningen uppgiften om att Michel Temer var informatör för CIA. Temer har haft en permanent kommunikation med USA-ambassaden i Brasilia. Dokumenten klassificerades av ambassaden som “känsliga” och “endast för Myndighetsbruk”. Mottagaren var inte State Departement utan USA:s militära Sydkommando.

Den 17 april 2013 talade John Kerry inför representanthusets Kommitté för Utrikesärenden och sa:

– Den västliga hemisfären är vår bakgård. Den är av vital betydelse för oss. Ofta känner många länder i hemisfären att USA inte ger dem tillräckligt uppmärksamhet. Det är möjligt att det är sant. Vi behöver med kraft närma oss, vi planerar att göra det.

Temers presidentperiod kunde inte ha börjat sämre: Wikileaks avslöjade honom som en simpel landsförrädare, en informatör för CIA.


USA:s spioneri mot Dilma och Brics framtid

För både Kerry som Obama blev det en känslig fråga när Edward Snowden i september 2013 avslöjade NSA:s massiva spioneri mot den nu avsatta president Dilma Rousseff. De lovade ”bättring”.

Men nu anses USA-administrationen ha fått igenom de förändringar och personer de vill ha på de strategiska positionerna för att ta nästa steg; bryta upp den ekonomiska handelsorganisationen Brics. Den består av Kina, Ryssland, Indien, Sydafrika och Brasilien. Brics planer består bland annat i att skapa en ny världsbank och att ersätta dollarn som världsvaluta. Dessa planer har rönt ett allvarligt bakslag med en USA-vänlig regering i Brasilia.

Spionaget mot Brasilien, Dilma och Petrobras avslöjades av den förre NSA-spionen Edward Snowden i slutet av 2013.


Läs mer:
Klass- och rashatet i Brasiliens nya kuppregering

USA och högern drar åt snaran om Dilma Rousseff

Den ekonomiska bakgrunden till den politiska krisen i Brasilien

http://brasildick.blogspot.com/2016/04/den-ekonomiska-bakgrunden-till-den.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar