torsdag 12 maj 2016

Klass- och rashatet i Brasiliens nya kuppregering

Den folkvalda president Dilma Rousseff avsattes av ett parlament där 200 av
parlamentsledamöterna är mål för korruptionsprocesser i den Högsta Federala
Domstolen. Mot Rousseff finns inte en enda korruptionsanklagelse.

Klass- och rashatet i Brasiliens nya kuppregering
Av Dick Emanuelsson, reporter i Latinamerika

Det som Latinamerikas höger inte vinner i valen förvandlas i parlamenten till den ”Mjuka Statskuppen”

TEGUCIGALPA / 2016-05-12 / Vad vet det svenska folket om bakgrunden till den politiska krisen i Brasilien som lett fram till att en samling parlamentsledamöter i den brasilianska senaten och underhuset har avsatt den folkligt valda presidenten Dilma Rousseff?

Fråga dig själv hur svenska medier har rapporterat och vilka källor de har använt och använder.

Vilka är de påstådda ”korruptionsbrotten” som presidenten har begått.

Jaså, inga! Nähä. Men är det då andra faktorer som ligger bakom avsättningen av Brasiliens första kvinnliga president?

Tre ”mjuka statskupper”

Det är den tredje presidenten i Latinamerika som avsätts av parlamentariker med synnerligen tvivelaktig bakgrund. Först ut var Honduras 2009, följt av Paraguay 2012.

I Brasilien var det, enbart i underhuset, över 200 av de 367 parlamentsledamöterna som röstade för ett avsättande av Rousseff som själva är föremål för korruptionsmål i det brasilianska rättsväsendet (Supremo Tribunal Federal).

President Dilma Rousseff återfinns INTE bland dem, däremot tillhör de den parlamenthöger som röstade för att ställa Rousseff inför politisk riksrätt.

Var lite kritisk, Svensson, när du ser på bilderna från de demonstrationståg som mediemonopolet Globo kallade till dygnet runt sedan 2013. Då ser du att det är en vit överklass som dominerar, deras klass- och rashat uttrycks ofta både verbalt och fysiskt i Brasilien, betraktat som ett av de värsta klassamhällen i världen.

Anti-Dilmademonstrant.


Och det är nu den som intar regeringstaburetterna i Brasilia.

– Högern, som inte längre klär sig i civila, demokratiska, reformistiska kläder, klär sig nu som den verkligen är; nyliberal, korrumperad och statskuppsbenägen, skriver författaren och sociologen Emir Sader i en krönika i dag, torsdagen den 12 maj 2016.

En vit ålderstigen regering med enbart män

Han beskriver också den nya regeringen som utsetts av förrädaren och vicepresidenten Michel Temer. Denne valde för sex månader sedan att bryta alliansen med PT. Denna allians hade gett honom vicepresidentposten, men han avgick inte från den posten. För första gången sedan militärdiktaturen (1964-1985) består kuppregeringen av idel män, vita män, ålderstigna män, reaktionära och korrumperade män. Vad säger den svenska pittijänkiehögern i kd, m, fp och cp om det?

Vad säger mina kvinnliga svenska reportrar om detta faktum?

Av 32 ministerier raderas tio.

Hur ska ”Godmorgon Världen” tolka denna regering anno 2016 som i grova drag ser ut enligt följande?

Den nya kuppresidenten i civila kläder; Michel Temer.


·      I utbildningsministeriet har Temer placerat de högerextrema DEM som motsatte sig Lula-regeringens program PROUNI. Detta erbjöd subventioner för de från familjer med låga inkomster. Ett klassiskt program för de fattigaste i det brasilianska samhället som också kräver den mänskliga rättigheten på utbildning.

·      Kulturministeriet i detta enorma land med djupa kulturella rötter upphör och dess uppgifter ska slås ihop med ett annat ministerium och då vet man ju vad som händer.

·      Justitie- och säkerhetsministeriet ska ledas av Alexandre de Moraes från Partido de la Social Democracia Brasileña (PSDB), ett socialliberalt högerparti som kallar sig socialdemokratiskt. Moraes har gjort sig känd i delstaten Sao Paulo för att föreslå att skolelever och studenter som ockuperar sina skolor i protest ska betraktas och behandlas som terrorister och följaktligen ska förföljas och arresteras. Vad säger den svenske justitieministern Morgan Johansson om sin kommande brasilianska kollega som i likhet med Johansson påstår sig vara sosse?
  
·      Helt logiskt raderas Kvinnoministeriet ut. Det tycks inte längre finnas något behov i Brasilien, detta macholand där femicidio är ett stort problem.

·      Inte heller finns det något behov för Ministeriet för Rasjämlikhet eftersom det numera bara återfinns vita gamla män i den ”demokratiska regeringen”, trots att Brasilien, med sina 190 miljoner invånare har 15 miljoner svarta och 82 miljoner mulatter, enligt en folkbokföringsstatistik utförd 2011. I dag är den siffran förmodligen betydligt högre.

·      Även ministeriet för Mänskliga Rättigheter raderas ut i ett penndrag, trots att folk torteras på polisstationer, mäktiga landägare förfogar över privata paramilitära arméer för att fysiskt likvidera alla dem som via MST (Rörelsen Utan Jord) kräver en jordreform på den halvfeodala brasilianska landsbygden.

·      Även ungdomarna förlorar sitt ministerium. Regeringen består ju bara av gamlingar, hur ska de begripa ungdomens problem och drömmar om ett jobb eller utbildning i ett land där det fortfarande existerar stor analfabetism.

·      Den nye presidenten har ingen bred social bas i det brasilianska samhället. Bara två (2) procent av väljarna kan tänka sig att rösta på honom i ett val, enligt en opinionsundersökning utförd av det ansedda institutet Datafolha. Samma Datafolha säger att 60 procent av brasilianerna kräver hans avgång. Publicerar svenska medier denna uppgift, månntro?

·      Denne Temer aviserar också, och nu kommer det så klart; en skattereform och en drastisk minskning av de offentliga utgifterna. För att denna nyliberala modell ska intensifieras så har Temer utsett. . .

·       . . . till chef för den strategiska Centralbanken Ilan Goldfajn, en stabil nyliberal som tillhör ledningen för den näst största privatbanken i Brasilien, Brasil Itau. Denna bank finansierade valkampanjen för högerns presidentkandidat Aecio Neves (s) som förlorade den andra valomgången den 26 oktober 2014 mot Dilma Rousseff med 48,36 %, mot 51,64 % för Dilma.

Men handlar det inte längre om val utan om hur ett gäng kuppmakare med gigantisk ekonomisk makt och kontroll över rättsapparaten har tagit över.

Argentina i klasskonfrontationer

Jag har nyligen kommit tillbaka från en reportageresa i Argentina. Klasskonfrontationerna efter att högerns Mauricio Macri intog presidentpalatset står på dagordningen varje dag. Det första han gjorde var att avskeda 150.000 offentlighetsanställda.

"Macri=Hunger", menar dessa två argentinska arbetare under en generalstrejk.


El Clarin-gruppen, Macris ideologiska medieuppbackare (som Globo i Brasilien) har nu total kontroll över medieutbudet efter att antimonopollagen som Christina Fernandez införde mer eller mindre har upphävts.

De utländska gruvbolagen som Barrick Gold skär bokstavligen guld med täljknivar efter att Macri i princip gett dessa bolag skattefrihet. Kontrollen av det bokförda guldet är omöjligt eftersom guldet levereras till Chiles stillahavshamnar via tunnlar utan att det argentinska skatteverket kan kontrollera utförseln. Macri gav dessutom tillbaka 300 miljoner dollar till Barrick Gold, retroaktiva skattepengar.

Och som den gode nickedockan han är inför Obama och Gamfonderna i USA tog han ett 60-miljarder dollarlån och pytsade iväg på ett bräde 9,5 miljarder dollar till Gamfonderna och nu är Argentina återigen rumsren i IMF:s salonger.

Jojo, och vem betalar det, bäste Svensson?

Gymnasiefacet Wolodarskis antikommunism

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, han med det eviga gymnasiefacet, basar för en tidning som på 1950-talet förespråkade en svensk atombomb och Natomedlemskap. Wolodarski behöver idag inte slå ett slag för Bomben men gör det väl för Natomedlemskap, men då får han ju bomben på köpet, både den från hans föregångsexempel, USA som den helt logiska bomben från andra sidan Östersjön.

Han och gänget som förespråkar det verkliga landsförräderiet är de verkliga farorna för den nuvarande och kommande generationen i Sverige. För den Putinbesatthet som dessa herrar och damer uttrycker och representerar är en stor fara för Sverige som självständig stat och nation.

Wolodarski och det svenska etablissemanget anser inte att Ryssland har rätt att vidta åtgärder när Nato flyttar fram sin gräns till och med Gotland. Vem försöker man lura? Det är uppenbart.


”Antidemokratiska krafter på krigsstigen i Venezuela”

I dag är massmedierna och dess få ägare i Sverige euforiska över att Dilma Rousseff avsatts. Bland dem Wolodarski. Antikommunismen förblindar och fördummar. Det är det vi ser nu när medierna ska beskriva och försöka förklara att Dilma Rousseff är korrumperad men utan att lyckas prestera ett enda bevis.

Därför är det glädjande att inte alla kollegor i Sverige faller för den mördande politiska press och tryck som förmodligen alla journalister i Sverige måste känna att de utsätts för av sina chefer och ägare. Ty dessa representerar politiska och ideologiska värden samt en social klass som inte har något som helst gemensamt med de arbetande i Sverige.

Kajsa Ekis Ekman är en av de mycket få som har en egen självständig röst och penna. Och i ett nummer av ETC läser jag med tillfredsställelse att hon ser den brasilianska krisen klart i skymningslandet Sverige och gör en parallell till hur fienderna till demokratin i Venezuela opererar.

”Det är samma reaktionära och antidemokratiska krafter som är på krigsstigen i Venezuela. Där kräver de straffrihet för politiskt motiverade mord och andra brott genom lagförslaget ”Ley de Amnistía”. Först tänker de rösta igenom den, sedan tänker de fälla Nicolás Maduro. När antidemokrater ändrar sin taktik, måste demokrater uppdatera sin analys. Det håller inte att stå och spana efter tanks: nu gäller att reagera så fort en mjuk statskupp är på väg”, skriver Kajsa träffande på hur den latinamerikanska högern, uppbackad av State Departement, är på offensiven för att rulla tillbaka historiens hjul.

-- Men Chamo, du skulle ju ha skrivit "Frige Leopoldo"! Men i stället
skrev killen "Frige fascisten", och han avser Leopoldo Lopez som
ledare för upproret mot president Nicolas Maduro som krävde 43 människoliv.


Efterkuppens inferno i Honduras

Jag lever, bor och arbetar sedan tio år i Honduras, det land som utsattes för en militär-civil statskupp den 28 juni 2009. President Manuel Zelaya besköts i sitt hus av militära specialtrupper, sattes på ett militärplan som först landade på den längsta landningsbanan i Centralamerika, USA:s militärbas Soto Cano (Palmerola) i Honduras och sedan lämpade av presidenten iförd pyjamas, i Costa Rica.

Honduras, som hade anslutit sig till det venezuelanska projektet Petrocaribe och ALBA kunde uppvisa den mest framgångsrika ekonomiska perioden under dess moderna historia. De fattiga hade arbete och fick bostadslån att bygga hus eller reparera det befintliga. Utmärkta billiga kubanska läkemedel hade i stort sett ersatt de transnationella läkemedelsbolagen svinaktigt dyra mediciner med monopol i världen. En verklig alfabetiseringskampanj inleddes med kubanska lärare som under ett par år reducerade den höga analfabetismen till drygt 15 procent.

Med statskuppen, som ratificerades av kongressen, Högsta Domstolen och åklagarämbetet förändrades allt. Samhället militariserades på alla nivåer. Utbildning, hälsovård, lån till små- eller medelstora företag upphörde mer eller mindre, våldet generaliserades i det honduranska samhället där vi journalister har begrav drygt 35 sedan statskuppen. Varje dygn mördas 15-20 personer. Massarbetslösheten är mördande.

Vad skulle Wolodarski eller Kjell Albin Abrahamson sagt om detta hade skett i Kuba eller i Venezuela. Man behöver inte vara forskare för att veta svaret på den frågan.

En vanlig gatubild i Honduras, militariseringen av samhället på alla nivåer.
 
Fyrtio högstadie- och gymnaiskolor i Tegucigalpa, huvudstad i Honduras har militariserats.

Massmobilisering i Brasilien och Latinamerika

Vänstern är inte besegrad, den har förlorat ett slag men inte kriget. Över hela Brasilien mobiliserar PT, vänstern, de sociala organisationerna, de som representerar dem som raderas ut från kuppministerierna, kort sagt det folk som vet vad det innebär att slita för brödfödan, de går nu ut på gator och vägar för att slå tillbaka statskuppen mot Dilma Rousseff, precis på samma sätt som det honduranska folket skapade sin Motståndsfront, La Resistencia, för att bryta ned den militära statskuppen 2009.

Latinamerika protesterar, demonstrerar och uttrycker sin avsky på de antidemokratiska spektaklet från den brasilianska oligarkins politiska representanter i Brasilia.

USA ler och tar ut sin seger i förskott. En högerregering är samtidigt en dolk i den ekonomiska samorganisationen BRICS, som består av Kina, Ryssland, Brasilien, Indien och Sydafrika, ekonomiska giganter på världsmarknaden som är i begrepp att skapa en egen bank som ska ersätta den ihåliga och egenupptrissade dollarn som världsvaluta. Jänkarna har vunnit tid. Men det är allt.Nästa mål: Venezuela

De styr nu med all kraft sin offensiv mot Venezuela, men president Nicolas Maduro varnade i dag de krafter i och utanför Venezuela att med den Bolivarianska Revolutionen leker man inte. Vis av erfarenheterna från statskuppen i april 2002 vet man exakt hur både högern och USA opererar för att fälla Maduro.

Då som nu är USA ute efter att ta över den venezuelanska oljan, de största reserverna i världen. Är det så konstigt att förstå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar