torsdag 28 augusti 2014

VAL I BRASILIEN: Banco Santander vill inte se Dilma återvald



Dilma Rousseff
Den förra gerillakvinnan ställer upp för en andra presidentvalkampanj.


TEGUCIGALPA / 2014-08-21 / Den 5 oktober går 135 miljoner brasilianare till val för att välja en ny president. Dilma Rousseff ställer upp till omval för Arbetarpartiet (PT) och är favorit med nära 40 procent i opinionsundersökningarna.
Mot henne står Aecio Neves upp från det kristdemokratiska högerpartiet PSDB som har ”socialdemokrat” som initialer i partiförkortningen. Den tredje kandidaten är Marina Silva från det brasilianska socialistpartiet, PSB. Hon ersätter Eduardo Campos som förolyckades för tre veckor sedan dagar sedan i en flygolycka mitt under valkampanjen.

40 miljoner färre fattiga

I en intervju med PT:s ordförande Rui Falcao, beskriver PT-ledaren för den argentinske journalisten Juan Manuel Karg perspektiven och förhoppningarna om ytterligare en fjärde presidentperiod under arbetarpartiets ledning. Falcao säger att siktet är inställt på en valseger för partiet representerar regeringar som tog 40 miljoner brasilianare ur fattigdomen och förvandlade den sydamerikanske jätten till världens sjunde starkaste ekonomi.
– Under Dilmas regering har det tagits bestämda steg för att konfrontera landets historiska utmaningar så som bristen på läkare i de mest fattigaste delarna av samhället. I detta val ställer vi upp detta (politiska) projekt mot dem som sänkte löner och privatiserade de offentliga tjänsterna. Brasilianarna vet att Lulas och Dilmas Brasilien är bättre än PSDB:s.

Hembiträde på universitetet

PT:s valslogan är ”Mer förändringar, mer Framtid”. Men eftersom alla partier 2014 talar om förändringar som en utsliten kliché så vad är det som skiljer PT:s ”förändringar” mot de två andra huvudkandidaterna?
Rui Falcaos svar är framför allt kvantitet, att PT-regeringarna gjorde mer än de tidigare högerregeringarna.
– Med dagens minimilön kan du köpa mycket mer under de tidigare regeringarna. Det finns färre arbetslösa i dag än under de andra regeringarna. Med våra program kan i dag en arbetarson eller ett hembiträde börja studera på en universitetsfakultet. Det är strukturella reformer som vi har dragit igång.

Fler högskoleutbildade än analfabeter

Trots dessa framgångar menar PT-ledaren att förändringarna måste fortsätta för tolv år är lite tid, säger han.
– För att fördjupa förändringarna föreslår vår regeringskoalition fyra reformer inom politiken, det federala systemet, städerna och de offentliga tjänsterna. Inom ekonomin ska vi föra fram Brasilien till en ny tillväxtcykel för att vinna konkurrenskraft inom den produktiva sektorn
Oppositionen då? undrar Kang. Vilka är skillnaderna mellan PT:s valkampanj och Aecio Neves, den främste oppositionsledaren?
– Oppositionen genomför en valkampanj som baseras på pessimism. De försvarar de intressen som förkastade de sociala förändringarna. Men vi kan med stolthet säga att för första gången i vår historia kommer vi att ha fler väljare med full högskoleutbildning än antalet analfabeter. Det är ett fakta som illustrerar det nya Brasilien som vi bygger upp.

Ni och era pengar

Så mycket mer om oppositionen talar inte Rui Falcao. Däremot väckte en rapport från den spanska Banco de Santander större uppmärksamhet. För slutsatsen i denna politiska rapport, med namnet “Ni och era pengar” var, att en period till med Dilma skulle räntan gå upp och indexet för Sao Paulos aktiebörs falla.
Den andra slutsatsen av den mäktiga storbankens rapport var att den indirekt uttalade sitt stöd till Aecio Neves. Målet är att skrämma upp bankens kunder bland medelklass och uppåt. Men de spanska bankdirektörerna kalkylerade fel och konsekvenserna av rapporten blev att rapportförfattarna tvingades att avgå.
Men även om den ekonomiska tillväxten i Brasilien mer eller mindre har avstannat, så kan Rui Falcao och PT ändå visa fram ett socio-ekonomiskt resultat som har imponerat i Latinamerika.
– Vi är nära full sysselsättning. Regeringen Dilma skapade fem miljoner nya arbeten medan världsekonomin stängde igen mer än 60 miljoner arbetsstillfällen.
Dick Emanuelsson