söndag 6 december 2015

Dilma Rousseff inför ”politisk riksrätt”


Eduardo Cunha, representanthusets talman med fem miljoner dollar i ett hemligt bankkonto i Schweiz som han inte har deklarerat. Men han anser att lagen måste följas och ställer därför president Dilma Rousseff inför "politisk riksrätt", anklagad av den brasilianska högern för korruption.


Dilma Rousseff inför ”politisk riksrätt”
Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2015-12-06 / Talmannen i Brasiliens representanthus Eduardo Cunha öppnade förra veckan för en ”politisk riksrätt” mot president Dilma Rousseff. Domen kan bli ett avsättande.

Beslutet orsakade ett ramaskri bland Brasiliens vänster och folkrörelse som betecknar beslutet som både inledningen till en ”mjuk statskupp” som en personlig hämnd från Cunha.

Leonardo Boff.
– Talmannen utlöste processen mot presidenten just när han (Cunha) fick vetskap om att han skulle förlora en omröstning om sin egen person, trots hans påverkan och utpressning mot det Etiska Rådet (i kongressen).

Det sa Leonardo Boff, före detta universitetsprofessor i just ”etik” på staten Rio de Janeiros Universitet, UERJ i ett uttalande.

Kongressens ”Etiska Råd” beslutade att inleda en undersökning mot Cunha för en rad anklagelser, bland annat ett icke deklarerat bankkonto i Schweiz med en påstådd summa på fem miljoner dollar. Han förekommer även i korruptionsskandalen i det statliga oljebolaget Petrobras.

Cunha å sin sida sa till den spanska nyhetsbyrån EFE att han kände personlig ledsnad över beslutet att ställa Rousseff inför en riksrätt.

– Jag gör det inte för politiska motiv och jag skulle avvisa anklagelsen om det inte vore för att den står i samklang med lagen, uppgav Cunha.

USA och den latinamerikanska högern accepeterar aldrig att Latinamerika integrerar, samarbetar och handlar i stället för att vara "Bananrepubliker", enligt USA:s modell och krav.


Honduras och Paraguay

Men det är ett uttalande som vänstern och folkrörelsen förkastar som ett enda stort hyckleri. I stället ska beslutet ses som ett led i den latinamerikanska högerns kampanjer för att slå mot de progressiva regeringarna i Latinamerika med stöd från USA. De har inkasserat två segrar i den kampanjen; statskuppen i Honduras 2009 och Paraguay 2012.

– Vi uppmanar alla kämpar och hela arbetarklassen att verka för ett återkallande av mandatet och utdöma fängelse för Eduardo Cunha, sa MST, Rörelsen för de Jordlösa i Brasilien i ett uttalande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar