onsdag 31 augusti 2016

Brasiliens korrumperade höger till makten efter parlamentarisk statskupp mot Dilma Rousseff

Brasiliens president Dilma Rousseff.
Brasiliens korrumperade höger till makten efter parlamentarisk statskupp mot Dilma Rousseff

Latinamerika fördömer statskuppen

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2016-08-31 / Nu behöver inte de latinamerikanska högerpartierna, med uppbackning av USA, vinna majoritet i presidentvalen. Förfogar de bara över en majoritet i parlamentet och en pålitlig reaktionär rättsapparat så är vägen öppen till att avsätta vänsterpresidenter som vågar utmana storkapitalet och USA-imperialismen. Det visar den antidemokratiska skandalen som utspelades i dag (onsdag) i Brasilia.

För mer än 50 procent av parlamentsledamöterna i kongressen, underhuset och senaten, de som i dag utsåg sig själva till domare mot den folkvalda presidenten Dilma Rousseff, är själva föremål för grova korruptionsbrott.

De valdes i sina valkretsar för att lagstifta, inte för att placera sig själva i domarbåset och avbryta en mandatperiod för en folkvald president som valdes med 54 miljoner röster på ett POLITISKT PROGRAM I STRID mot dem som i dag avsatte henne.

Privatisera Petrobras

För det är de fattiga i Brasilien som nu får betala konsekvenserna för statskuppen. De 40 miljoner personer som Arbetarpartiets Lula och Dilma drog upp ur fattigdomen och petade upp dem ett pinnhål i det brasilianska klassamhället, bör nu fundera på hur framtiden ska te sig. De sociala program som genomfördes och som planerades är i fara och står i tur att monteras ned.

Det halvstatliga Petrobras, som har prospekterat och funnit världens största oljereserver ska nu privatiseras och säljas ut, har kuppregimen bestämt. För imperialismen ger inget utan att ta betalt rejält.

Så ser "interrimsregimen" ut, idel män i sina "bästa" åldrar utan att riskeras att attraheras av någon kvinna under regeringssamanträdena.


Högern förlorade tre presidentval

Inte sedan 2002 har högern varit vid makten. Den förlorade valen 2006, 2010 och 2014 till Arbetarpartiet och dess allierade.

Men nu är den tillbaka, men inte via valsedeln utan via det juridiska trixandet. Det obegripliga är att halva Brasiliens kongress är en samling korrumperade gangsters som har stulit från det allmänna och som nu har mage att avsätta landets president. Men det var som Dilma sa under de 14 timmarna hon mästerligt försvarade sig i senaten i måndags; ”Nu väljs inte presidenten av folket via direkta val utan via indirekta val”.

Feodala landägare och internationellt spekulativt finanskapital

Vad som utspelades i Brasilien var det klassiska: En politisk och ekonomisk elit av konservativa högerpartier som orienterades av ett litet mediemonopol där fem (5) familjer i Brasilien dominerar och manipulerar det politiska landskapet. Likheterna med Dagens Nyheter&Bonnierssfären är stora, liksom El Clarinmonopolet i Argentina.

Det spelar ingen roll att dessa 50 procent av korrumperade politiker kommer att offras längre fram av den Reella Makten, i likhet med Eduardo Cunha, deputeradkammarens ordförande, som inledde processen mot Dilma men som tvingades att avgå efter att det visade sig att han hade hemliga bankkonton i Schweiz som uppgick till fem miljoner dollar, vad det verkligen handlar om är att vrida tillbaka historiens klocka till det datum då feodala landägare och bankirer i allians med det inhemska storkapitalet och det internationella transnationella spekulativa finanskapitalet återigen tar över det politiska rodret i Brasilien.

Kuppresidenten Michael Temer är själv föremål för utredning om korruptionsbrott. Han är en pålitlig allierad med USA-regeringen och utpekad som CIA-informatör.


USA-dirigerad statskupp

USA ligger lågt och avvaktar. Men arkitekterna bakom ”Korruptionsmanualen” återfinns i Pentagon och State Departement. Nu kan de inkassera ytterligare en spelpartner i kampen för att återvinna sin ”Bakgård”. Söder om Brasilien sitter Mauricio Macri i Buenos Aires och inför de ena efter den andra av nyliberala lagar som chockhöjer el, vatten och telekommunikationer med 300-600 procent. Hundratusentals argentinare sparkas från sina jobb men de går återigen ut på gatorna som 2001-2002, för att försvara vad de vann i sociala och ekonomiska reformer sedan de åren.

USA förväntar sig nu att Brasilien lämnar den mäktiga handelsorganisationen BRICS, som består av Brasilien, Kina, Ryssland, Sydafrika och Indien. Brics planerade att ersätta dollarn som handelsvaluta med en egen valuta vilket fick Wall Street och deras politiska språkrör i Vita Huset att darra. Nu har också Brics drabbats av ett svårt slag, för ingen inbillar sig att dessa reaktionärer i den brasilianska kongressen ska våga gå emot diktat från Wall Street och State Departement. Det vore som att underhuggare i den italienska maffian skulle sätta sig upp mot El Padrino, Gudfadern. Konsekvenserna av ett sådant förfarande är mer än kända.Slag mot den latinamerikanska integrationen

Förlusten av den brasilianska regeringen och presidentposten är samtidigt ett svårt slag mot den latinamerikanska integrationen. Försöken att destabilisera Bolivia via ”Nymiljonärerna” hos gruvkooperativisterna skördade livet på vice inrikesministern som torterades och avrättades av en hord av kooperativister förra torsdagen.

– Det var ett försök att destabilisera Bolivia för att skapa kaos och underlätta för utländska makter, sa president Evo Morales, som leder en av de mest politiskt- och ekonomiskt framgångsrika regeringarna i Latinamerika. Bolivia, i likhet med Ecuador, drar nu tillbaka sina ambassadörer från Statskuppens Brasilien.

I Venezuela går den USA-vänliga oppositionen ut i morgon, torsdag med en klar plan för att öka destabiliseringen och förstärka det ekonomiska kriget mot folket. Och president Nicolas Maduro varnar folket, och pekar på Brasilien och Argentina för konsekvenserna för vad en högerregering i Caracas kan innebära för den sociala välfärden i Venezuela.

Nu inleds en annan kamp i Brasilien

För Brasiliens folk väntar bistra tider. Den ekonomiska recessionen som inleddes för tre år sedan kommer att strypa ekonomin än mer i händerna på extrema nyliberaler. Chockterapierna kommer att avlösa varandra och de 40 miljoner som gick upp i medelklassen kommer att återvända till fattigdomen men i sällskap med många fler miljoner brasilianare än tidigare.

– En regim utan folkligt legitimt stöd som tillämpar en åtstramning av ekonomin i recession kommer att åsamka den största ekonomiska, sociala och politiska krisen som landet någonsin har känt till. Statskuppen är inte ett slut på krisen utan dess fördjupande, sammanfattar Emir Sader, sociolog och koordinatör för det politiska laboratoriet vid det statliga universitetet i Rio de Janeiro, UERJ.

Men i Sverige kommer med all säkerhet samma högerkrafter som i Brasilia hävda att de påstådda administrativa fel Dilma påståtts ha begått, rättfärdigade avsättandet av henne.Senaste artiklar om Brasilien av Latinamerikareportern Dick Emanuelsson: 
Dick Emanuelssons Blogs
  • DAS, TERRORISMO DE ESTADO, Förföljelsen av journalisten Dick Emanuelsson i Colombia åren 2000-2005, en förföljelse utförd av den hemliga politiska polisen DAS-G3. Den lydde direkt under president Alvaro Uribe. Sammanlagt dokumenterade 19 hemliga agenter 476 A4-ark över Emanuelssons arbete som reporter i landet och all övrig fritid.

  • LATINOAMÉRICA
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar