måndag 6 oktober 2014

Två antagonistiska projekt i BrasilienTEGUCIGALPA / 2014-10-06 / Dilma Roussef vann den första valomgången i söndagens med 42 procent eller 43 miljoner röster. På andra plats kom Aécio Neves, från det socialdemokratiska högerpartiet som fick 34 procent och nära 35 miljoner röster.
Efter söndagens val i Brasilien står det klart att två antagonistiska projekt konfronteras i den andra valomgången som äger rum den 26 oktober, menar ´Lula´. Han tror att det blir lättare för PT och Dilma att konfronteras mot en uttalad nyliberal högerkandidat än valets tredje mest röstade kandidat, Marina Silva, som fick 21 procent.
Hon tillhörde det brasilianska Arbetarpartiet (PT) 1980-2008 och var också minister under en Lulaadministration. Men hon bröt med PT och anslöt sig till det brasilianska socialistpartiet, PSB. Där var hon kandidat till vicepresidentposten men blev officiell kandidat när PSB:s presidentkandidat Eduardo Campos förolyckades i en flygolycka i slutet av juli.

”Tredje vägens” förlust

Valets överraskning är Marina Silvas klara nederlag. Hon presenterade sig som en frisk fläkt, oberörd och oberoende av korruption inom och utom PT eller högerns nyliberala destruktiva ekonomiska politik. Silva var till och med tidvis segertippad, enligt opinionsundersökningar medan Aécio Neves mer eller mindre var uträknad. Men ju längre valdebatterna och valkampanjen pågick, desto mer framstod Silva som en traditionell liberal kandidat mer än ”den tredje vägens kandidat”.
´Lula´ tror att Marina Silva hade varit en svårare kandidat i den andra valomgången än Aécio Neves. Bedömarna av brasiliansk politik menar att Silva tveklöst hade fått många röster från en besegrad högerkandidat, allt för att stoppa Arbetarpartiets fortsatta maktinnehav som har betytt mycket för de fattiga i Brasilien. Det är därför som ´Lula´ hävdar att vad som konfronteras i den andra valomgången den 26 oktober är två antagonistiska politiska projekt.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar