söndag 26 oktober 2014

Seger i Brasilien och delseger i Uruguay för vänstern

En överlycklig Dilmaanhängare när valresultatet lästes upp på söndagskvällen.
Seger i Brasilien och delseger i Uruguay för vänstern

Av Dick Emanuelsson
TEGUCIGALPA / 2014-10-26 / Trots en synnerligen smutsig mediekampanj mot PT:s kandidat Dilma Rousseff, återvaldes hon som president i Brasilien i söndagens val med 51,6% av rösterna. I Uruguay fick Tabare Vazquez från vänsterfronten Frente Amplio drygt 46 procent i den första valomgången. Det blir nu en andra valomgång den 30 november. Det är vid denna pressläggning oklart om Fronten får majoritet i parlamentet.
Rousseffs motståndare var den konservative Aécio Neves som samlade 48,3% av rösterna. Han stöddes i den andra valomgången av socialistpartiets Marina Silva som representerade drygt 20 procent av rösterna i den första valomgången.
Dilma vände sig i första hand till Lula när hon tackade sina anhängare för presidentsegern. Den förre metallarbetaren gav allt i valkampanjen och varnade framför allt de fattiga och arbetare för konsekvenserna av en högerregering. Valet i Brasilien blev mycket till ett val mellan vänster och höger, mellan arbetare och borgarklass, de senare backades upp av massmedia, starka krafter i USA och högern i Latinamerika.
Men socialisterna var uppenbart splittrade i valet. PSB:s grundare och avgående ordförande Roberto Amaral, gav inför den andra valomgången sitt öppna stöd till Dilma i en video som distribuerades i Brasilien och Latinamerika. Det är uppenbart att Silva, som lanserat sig som en miljövän och för djupgående förändringar, i stället har uppfattats som besatt för att få bort Dilma och Arbetarpartiet (PT) från makten genom att luta sig på en kandidat som öppet förespråkar nyliberala lösningar. Dilma Rousseff regerar nu till 2019.
I Caracas och ALBA-ländernas medlemsländer andades man ut på söndagskvällen. En öppen USA-vänlig regering i Brasilia hade varit ett direkt slag, inte bara mot den latinamerikanska integrationen utan också mot organisationen Brics.

Uruguay

I grannlandet Uruguay skördade vänstern också en seger, även om det blir en andra valomgång den 30 november. Tabare Vazquez vann med 46 procent mot de två högerkandidaterna Luis Lacalle Pou (Nationalistpartiet), som fick drygt 31 procent och Pedro Bordaberry (Coloradopartiet), som fick knappt 12 procent. Pablo Mieres, från Självständighetspartiet (Partido Independiente) fick drygt tre procent, Detta parti väntas stödja Tabare Vazquez i den andra valomgången som i princip har presidentmakten som i en liten ask.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar